Planprocessen
Planprocessen
Ett av målen som denna blogg skall uppfylla är att jag skall kunna beskriva den så kallade planprocessen som finns i en kommun och hur den kan tänkas gå till. En planprocess har som syfte att prova om ett förslag på låt säga en ny byggnation är lämplig ur alla möjliga synvinklar. I denna långa process skall allmänhetens intressen och enskildas intressen jämföras mot varandra. Man måste prata med alla människor som berörs av den nya byggnaden och olika instanser skall få tid att bedöma om förslaget om byggnation är bra eller inte.
Denna process kan antigen vara enkel eller normal. En enkel variant blir det om byggnationen inte har så stor betydelse varken för allmänheten eller ur miljösynpunkt samt om den är förenlig med översiktsplanen och de yttranden som länsstyrelsen kommer med efter sin granskning. Annars är det en normal process som gäller. Här nedan kan du se en bild hur en planprocess kan gå till när man upprättar den detaljplan. Dock om det skulle vara ett enkelt fall antas planen av kommunstyrelsen istället för kommunfullmäktige och det sker ingen utställning. Detta ger en förenklad bild över hela processen om du går in på nedanstående länk kan du se i detalj vilka delar av samhället som gör vad.
http://www.vastervik.se/upload/samhällsutveckling/Planer/Allmänt/Övergripande%20process%202008.pdf
Räddningstjänstens roll i planprocessen
En viktig del i Räddningstjänstens arbete är att man är delaktiga i planprocessen som en del i det förebyggande arbetet. Låt säga att en ny byggnad skall byggas det som räddningstjänsten kan bidra med är att man identifierar nya risker som byggnationen för med sig samt upplyser om risker som redan finns i området. Bedömer om dessa risker är så pass övergripande så en riskanalys måste genomföras. Räddningstjänsten samråder därefter med den som skall bygga, berörda nämnder, länsstyrelsen, myndigheter med flera om man anser att byggnationen är säker eller inte. Därefter om förslaget går igenom fortsätter arbetet med att utföra riskanalyser och sedan granska dessa. Sedan så klart tittar man på framkomlighet med brandbilar och att det finns tillgång till släckvatten om så inte är fallet kommer man med förslag på förbättringar.
Här har vi ytterligare en viktig samhällstjänst som räddningstjänsten skall ha kompetens för att kunna utföra som inte många tänker på att de gör. Detta jobb med att förhindra att osäkra byggnationer byggs i kommunen är en mycket viktig del i att förebygga olyckor. Om man samverkar och räddningstjänsten får vara med på ett hörn tror jag att man kan bygga upp säkra byggnader runt om i västerviks kommun.
Källa: http://www.vastervik.se/templates/VVKommun_Page.aspx?id=11204