Handlingsprogram
Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun
I tredje kapitlet i LSO står det:
3 § ”En kommun skall ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras”.
8 § ”En kommun skall ha ett handlingsprogram för räddningstjänst. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges vilken förmåga kommunen har och avser att skaffa sig för att göra sådana insatser. Som en del av förmågan skall anges vilka resurser kommunen har och avser att skaffa sig. Förmågan skall redovisas såväl med avseende på förhållandena i fred som under höjd beredskap”.
I detta inlägg kommer jag att beskriva lite kort olika delar i Västerviks kommuns kommunala handlingsprogram. Man har i kommunen valt att ha ett gemensamt handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst som heter handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun.
Man har delat upp detta program i olika delområden nämligen
· Riskbild
· Förebyggande verksamhet
· Räddningstjänst
· Beredskap för extraordinära händelser i fred och höjd beredskap
· Säkerhet i västerviks Kommun
Jag kommer att beskriva lite kort några av dessa områden.
Riskbild
I kommunen har man som policy att inte utesluta osannolika riskbilder utan man skall arbeta för att registrera alla typer av risker och arbeta för att undanröja dessa eller se till att man har resurser till att hantera dem. Risker kan vara
· Bränder i bostäder, industrier, vårdanläggning, lantbruk, fartyg, terräng
· Olyckor som vägtrafikolyckor, båtolyckor, flygolyckor, oljeutsläpp längst kusten, personskador eller kemikalieutsläpp.
· Samhällsstörningar som elavbrott, extrema väderomslag, dricksvattenförsörjning
De övergripande målen är att man skall fortlöpande minska risker för människor, egendom, samhällsviktiga funktioner, miljö, företag och till exempel oersättlig egendom som kulturminnen.
För att kunna nå detta mål arbetar man med
· Risk och sårbarhets analyser som ligger till grund för vart man vill lägga fokus.
· Sedan skall åtgärderna som sker utföras med tanke på olyckans tre skeden, före, under och efter.
· Man vill stärka enskilda individers kompetens i att kunna hantera riskfyllda situationer
· De övergripande målen skall även nås med hjälp av samverkan mellan kommunens förvaltningar, kommunala bolag, enskilda, näringsliv, organisationer och andra kommuner.
Förebyggande verksamhet
Räddningstjänsten är den förvaltningen som i Västerviks kommun ansvarar för och leder det förebyggande arbetet på många sätt. Med hjälp av tillsyner, information till allmänheten, rådgivning samt utbildning. Dock skall alla förvaltningar och andra kommunala bolag ansvara för att ha systematisk säkerhets arbete för att förebygga olyckor.
Säkerhetsmål
· Antalet bränder samt insatts totalt skall minska jämfört med genomsnittet mellan åren 1999-2006 per tusen invånare som var 12.
· Inga människor skall omkomma till följd av bränder
· I 90 procent av alla bostäder skall det finnas en fungerande brandvarnare innan 2010-12-31, Jag försökte lista ut om man nått detta mål men hittar ingen statisktik i ämnet men återkommer med ett svar.
· Systematiskt brandskyddsarbete skall utföras i kommunen enligt räddningsverkets allmänna råd.
· Miljöskador i samband med olyckor skall minska och så vidare.
Räddningstjänsten
Som nändes tidigare så måste räddningstjänsten ha en bred kompetens och kunna hantera en stor mängd olika olycksscenarion med allt ifrån fartygsbränder till trafikolyckor eftersom kommunen ligger längst med kusten.
Säkerhetsmål/Prestation
Man skall på ett effektivt sätt arbeta för att minska konsekvenserna en olycka för med sig och den som drabbas av någon form av olycka skall få hjälp snabbt och effektivt.
· Personal och kompetensplan skall finnas
· Insatsplaner för stora komplicerade insatser skall finnas
· Räddningstjänsten skall kontinuerligt utföra övningar enligt en uppgjord plan för att bli bättre på sitt arbete
· Restvärdesräddning skall utföras efter insatts för att bevara miljön i kommunen.
Säkerhet i Västerviks kommun
Sista punkten i handlingsprogrammet beskriver bland annat att man skall i kommunen sträva efter att Västerviks kommun skall bli den säkraste platsen att bo och arbeta på. Detta skall uppnås genom ett kontinuerligt systematiskt säkerhetsarbete som skall leda till en långsiktlig varaktig förbättring. Genom analys och uppföljning kan man hela tiden förbättra alla olika verksamheter i kommunen och göra så att alla känner sig trygga.
Jag tycker att handlingsprogrammet i stort är mycket bra utformat och lever upp till det som står i lagen om skydd mot olyckor om vad ett handlingsprogram skall innehålla. Jag kunde dock inte se om det var några specifika olyckstyper som man valt att lägga fokus på förutom bränder många olika typer av olyckor beskrivs och man vill bli bättre på alla plan verkar det som.
Handlingsprogrammet tar självkar upp mycket mera information om hur säkerhetsarbete i Västerviks kommun skall bedrivas. När det gäller räddningstjänstens roll så kommer detta att beskrivas mycket mera grundligt i ett eget inlägg som kommer lite senare det var allt för denna gång…
Källor:
Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun. Beslut i kommunfullmäktige 2008-09-25
Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Regeringskansliets rättsdatabaser