Räddninstjänstens organisation och verksamhet
Detta inlägg kommer att behandla räddningstjänstens verksamhet och organisation. Som jag nämnde i tidigare inlägg så står räddningstjänsten under kommunalstyrelsens ansvar. Men för att förtydliga detta lite så kommer här en närmare beskrivning.
Kommunalstyrelsen är räddningsnämnd och krisledningsnämnd i kommunen och har inom sig utsätt ett utskott för folkhälsa och samhällskydd som sammanlagt består av fem ledamöter. Dessa rapporterar vidare till räddningschef/förvaltningschef för räddningstjänsten. Det är nu han som rapporterar till olika typer av stödfunktioner som ser till att uppgifterna följs. Nedan ser ni en bild över hur räddningstjänstens organisation ser ut (verksamhetsberättelse 2009).
Uppdraget man får från kommunstyrelsen är att räddningtjänsten skall rädda människor, egendom och miljö samt minska sannolikheten för att bränder och olyckor inträffar samt minska de konsekvenser som bränder och olyckor för med sig. I stort arbeta för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. För att uppnå dessa mål är arbetet uppdelat i tre olika verksamhetsområden som ni kan se på bilden ovan. Dessa tre områden är den (Vastervik.se, räddningstjänsten)
· operativa verksamheten
som är uppbyggd av en heltid styrka i Västervik som även har deltidstyrkor som kan hoppa in om det skulle förekomma två larm på samma gång. Det finns även fem stycken deltidsstyrkor fördelade på följande orter Gamleby, Överum, Ankarsrum, Hjorted och Loftahammar (Vastervik.se, räddningstjänsten).
· Förebyggande verksamhet
I det förebyggande arbetet arbetar man mycket utifrån det handlingsprogram som är framtaget av kommunfullmäktige. Det förebyggande arbetet handlar i stort om att arbeta aktivt innan till exempel en brand eller miljö olycka inträffar. Detta gör Räddningstjänsten genom till exempel tillsyner av verksamheter. Räddningstjänsten har även fått uppgiften att utföra samordning av säkerheten i Västerviks kommun vilket innebär att man inte bra arbetar med bränder utan man utreder även sådana saker som fallrisker för äldre och arbetar brottsförebyggande. Utöver det arbetet så utför även räddningstjänsten vissa arbeten på uppdrag från kommunen som till exempel utbildning av företag i brandsäkerhet och utredningar av industrier och sjukhus för att kunna komma med förslag på förbättringar (Vastervik.se, räddningstjänsten)
· Skydd och säkerhet
Som jag beskrev i mitt tidigare inlägg om handlingsprogrammet så går detta arbete ut på att man strävar efter att göra kommunen så säker och trivsam som möjligt. Räddningstjänsten är en stor del i detta arbete och arbetar med en rad åtgärder för att göra kommunen säkrare. Ansvarig för detta arbete är säkerhetssamordnaren och man utför bland annat utbildning till skolor om till exempel föräldrars våld. Om man skall nämna något mera så arbetar man med att ha krisberedskap information till medborgarna med bland annat säkerhetsbroschyrer.
Räddningstjänstens roll i samhällets säkerhetsarbete blir bra bredare och bredare och i västervikskommun är man med lite överallt och förebygger olyckor och hanterar de olyckor som är framme (verksamhetsberättelse, 2009).
källor
Västerviks kommuns hemsida, Räddningtjänsten/verksamhet.
http://www.vastervik.se/templates/VVKommun_Page.aspx?id=1637
Verksamhetsberättelse, 2009, räddningstjänsten västerviks kommun.
http://www.vastervik.se/upload/R%C3%A4ddningstj%C3%A4nsten/Verksamhetsber%C3%A4ttelser/verksamhetsber%C3%A4ttelse09_web.pdf
Det var allt för denna gång.. Ps om det är svårt att se bilden om räddningstjänstens organisation så kan du klicka på ovanstående länk om verksamhetsberättelse så ligger den under fliken fakta hade bra//
Du nämner att de arbetar brottsförebyggande, hur menar du då?
Att dela ut säkerhetsbroshyrer som jag förstod det som att de gör, är en ide som jag tror på. Dock ska då materialet vara konkret och tydligt, ingen avhandling om brandgasernas uppkomst utan vad man själv kan göra. En broshyr som alla kan sätta upp på väggen och ta hjlp av när något händer, bra!