Egna Reflektioner

Som ett kompletterande inlägg skulle jag vilja lägga in min egen syn på om räddningstjänsten och kommunen lever upp till de mål som man beskriver i sitt handlingsprogram samt reflektera lite över om målen är relevanta.

  

Säkerhetsmålen

Jag tycker att det är bra att man sätter upp höga mål men målen får inte vara helt orealistiska vilket jag tror att målet att inga människor skall omkomma till följd av bränder är. Visst går tekniken framåt både byggnadstekniskt och säkerhetsanordningar blir allt mer avancerat men så länge man inte förbjuder äldre människor att röka i sängen och levande ljus får inte tändas tror inte jag att dödsbränder kan uteslutas helt.


Jag hör inte så ofta om att det förekommer dödsbränder inne i centrum i städer det är ofta ute på landsbygden där det tar lång tid för räddningstjänsten att ta sig. Detta kanske är något man skall lägga fokus på att kanske utbilda en liten frivillig skara människor som kan göra en första släckinsatts i de små byarna som finns runt om i västerviks kommun.


Målet att det skall finnas fungerande brandvarnare i 90 procent av alla bostäder är ett bra mål vilken grupp av människor är det som inte väljer att sätta upp en brandvarnare? Min första tanke blev att det måste vara ungdomar som nyligen flyttat till en egen lägenhet. Men är det verkligen så jag delade ut en fråga på facebook där jag skrev: 


 ”Jag håller på med en enkät och undrar om du som är mellan 20 och 25 har en fungerande brandvarnare hemma. Svara gärna här och om du svarar ja blir följdfrågan hur ofta kontrollerar du att den fungerar. Om svaret blir nej beskriv kort varför inte”?


 Till min stora förvåning så var det mer än 90 procent av de som svarade som hade en fungerande brandvarnare och många av de som hade kontrollerade till och med att den fungerade oftare än vad som är rekommenderat. De få som skrev att de inte hade någon brandvarnare skyllde på att jag har inte hunnit med att sätta upp någon än. Många av mina bekanta tycker att de har fått mycket information om hur viktigt det är att ha en brandvarnare så detta måste jag säga att kommunen har lyckats med.


Det kanske är samhällsgruppen ensamma pensionärer som inte har tänkt på att byta batteri i sina brandvarnare det får bli nästa undersökning det.

Ett annat mål var att det systematiska brandskyddet i kommunen skall utföras enligt räddningsverkets allmänna råd. Min enda referens till att detta fungerar som det skall är företaget Slip Naxos där jag har varit och granskat deras systematiska säkerhetsarbete. De har utformat en egen handbok för brandskyddet som efterföljer samtliga råd från räddningsverket. Jag tror att räddningstjänsten vill få alla företag att arbeta så om de inte redan gör det.


Lever räddningstjänsten upp till målen?


Jag skrev även i mitt tidigare inlägg om räddningstjänstens mål enligt handlingsprogrammet och det skulle vara intressant att studera om de anser att dessa mål uppfylls därmed kommer jag att ta kontakt med räddningstjänsten och förbereda en intervju med personalen. Frågor som kommer besvaras är

Finns det en personal och kompetens plan?
Har ni utformat insatsplaner för stora komplicerade insatser?
Finns det en plan för hur ni skall öva och vad ni skall öva på?
Hur bra är ni på Restvärdes biten utförs restvärdesräddning efter insatts?


Kommentarer
Postat av: Muithai

Hej Gustav!



Härligt att du anstränger dig och tar lite egna initiativ!!!Oftast behöver det inte vara så ansträngande heller eller ta tid för den delen (=



Jag tror ju kanske inte att de äldre har FB och kommer fylla i din enkät så statistik på de kan vara svårt att få i detta fall (= Dock ser jag att utifrån vår tidigare kurs med riskgrupper vad gäller den egna säkerheten i hemmet och medvetenheten så kan man göra mycket i kommunerna vilket, man många gånger gör(kanske kan den kommunala hemstjänsten vara en extra hjälp med att kontrollera brandvarnarna?).



Dock marknadsför sig kommunen dåligt många gånger.Jag tror att man behöver satsa på att komma ut och hem till människor få att nå ut och få kontakt och genom detta uppmärksamma om riskerna då det blir mer konkret i det egna hemmet.Ser man till företagen så är har de många gånger avsevärt bättre koll på brand och säkerhetsåtgärder än vad man har just i det egna hemmet vilket kanske inte är så konstigt då de har personal som arbetar med dessa frågor men ändå torde jag tycka att den egna säkerheten i hemmet borde vara lika viktig där man själv och den egna familjen lever stora delar av tiden. En förebyggande åtgärd som Katrineholm har vidtagit är kommuninvånarna kan få besök från räddningstjänsten i de egna hemmet för utbildning tillsammans med familj och vänner, där de går igenom hemmet och informerar samt tar fram eventuella risker i det egna hemmet.



http://vsr.nu/utbildningar/bjud_hem_en_brandman



Frivillig brandkår med utbildning precis som frivillg sjöräddning finns är en förebyggande och absolut nödvändig åtgärd för att kunna bekämpa bränder i så god tid som möjligt ute i glesbyggden och på landet över huvudtaget. jag vet att de har löst detta med snabb insats vid behov på Vinön utanför Katrineholm och som jag besökte förra sommaren. Detta innebär att några invånarne på ön kan rycka in om det skulle behövas och att ordinera station Örebro kommer med förstärkning. Dessutom finns också SSRS Sjöräddningsstation i Hjälmaren På (norra Vinön )som blev operativ den sista juni 2004. Dem rycker ut på alla larm som SOS i Örebro larmar om. Utöver detta hjälper dem även fritidsbåtar med motorhaveri etc.



Okej nu hamna jag kanske lite utanför ramarna men endå så tycker jag att det är intressanta tankar du har och att de du nämner finns i viss utsträckning idag men att man borde etablera och utveckla frivillig insats genom att kommuninvånarna är delaktiga själva för att säkra sin vardag!!



Take care



2011-06-02 @ 15:08:06
URL: http://muaythai22.wordpress.com
Postat av: smodawa

Du skriver informativt och får fram din fakta på ett jättebra sätt. Jag tycker att det var intressant att du drog egna reflektioner över kommunens tillvägagångssätt och kom med väldigt bra förändringsidéer. Att utbilda en liten skara människor som bor och arbetar i ett mindre samhälle i ett ytterområde av kommunen tycker jag låter som ett jättebra förslag. Kommer man till olyckan i ett tidigt skede så kan man ju på ett enkelt sätt rädda liv.

2011-06-03 @ 09:42:32
Postat av: Bornegrim

Väldigt kul och intressant att du får med dina egna reflektioner på det här sättet! Det visar att du tänker steget längre, och framför allt att du har lärt dig någonting av den här kursen. Ett plus för din lilla undersökning också. Jag menar, varför inte utnyttja de resurser som finns, fb är ett otroligt instrument när man vill komma åt folk! För att resultatet faktiskt ska visa något så måste du ju dock ha några andra siffror att jämföra med också! så kör på med undersökning 2 för tusan och kolla hur det ser ut för samhällsgruppen ensamma pensionärer som du funderade på! Let us know :)

2011-06-06 @ 22:53:56
URL: http://bornegrim.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0