Räddninstjänstens organisation och verksamhet


Detta inlägg kommer att behandla räddningstjänstens verksamhet och organisation. Som jag nämnde i tidigare inlägg så står räddningstjänsten under kommunalstyrelsens ansvar. Men för att förtydliga detta lite så kommer här en närmare beskrivning.

Kommunalstyrelsen är räddningsnämnd och krisledningsnämnd i kommunen och har inom sig utsätt ett utskott för folkhälsa och samhällskydd som sammanlagt består av fem ledamöter. Dessa rapporterar vidare till räddningschef/förvaltningschef för räddningstjänsten. Det är nu han som rapporterar till olika typer av stödfunktioner som ser till att uppgifterna följs. Nedan ser ni en bild över hur räddningstjänstens organisation ser ut (verksamhetsberättelse 2009).


Uppdraget man får från kommunstyrelsen är att räddningtjänsten skall rädda människor, egendom och miljö samt minska sannolikheten för att bränder och olyckor inträffar samt minska de konsekvenser som bränder och olyckor för med sig. I stort arbeta för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. För att uppnå dessa mål är arbetet uppdelat i tre olika verksamhetsområden som ni kan se på bilden ovan. Dessa tre områden är den (Vastervik.se, räddningstjänsten)

 

·         operativa verksamheten

som är uppbyggd av en heltid styrka i Västervik som även har deltidstyrkor som kan hoppa in om det skulle förekomma två larm på samma gång. Det finns även fem stycken deltidsstyrkor fördelade på följande orter Gamleby, Överum, Ankarsrum, Hjorted och Loftahammar (Vastervik.se, räddningstjänsten).

 

·         Förebyggande verksamhet

I det förebyggande arbetet arbetar man mycket utifrån det handlingsprogram som är framtaget av kommunfullmäktige. Det förebyggande arbetet handlar i stort om att arbeta aktivt innan till exempel en brand eller miljö olycka inträffar. Detta gör Räddningstjänsten genom till exempel tillsyner av verksamheter. Räddningstjänsten har även fått uppgiften att utföra samordning av säkerheten i Västerviks kommun vilket innebär att man inte bra arbetar med bränder utan man utreder även sådana saker som fallrisker för äldre och arbetar brottsförebyggande. Utöver det arbetet så utför även räddningstjänsten vissa arbeten på uppdrag från kommunen som till exempel utbildning av företag i brandsäkerhet och utredningar av industrier och sjukhus för att kunna komma med förslag på förbättringar (Vastervik.se, räddningstjänsten) 

 

·         Skydd och säkerhet

Som jag beskrev i mitt tidigare inlägg om handlingsprogrammet så går detta arbete ut på att man strävar efter att göra kommunen så säker och trivsam som möjligt. Räddningstjänsten är en stor del i detta arbete och arbetar med en rad åtgärder för att göra kommunen säkrare. Ansvarig för detta arbete är säkerhetssamordnaren och man utför bland annat utbildning till skolor om till exempel föräldrars våld. Om man skall nämna något mera så arbetar man med att ha krisberedskap information till medborgarna med bland annat säkerhetsbroschyrer.

Räddningstjänstens roll i samhällets säkerhetsarbete blir bra bredare och bredare och i västervikskommun är man med lite överallt och förebygger olyckor och hanterar de olyckor som är framme (verksamhetsberättelse, 2009).

källor

Västerviks kommuns hemsida, Räddningtjänsten/verksamhet.
http://www.vastervik.se/templates/VVKommun_Page.aspx?id=1637


Verksamhetsberättelse, 2009, räddningstjänsten västerviks kommun.
http://www.vastervik.se/upload/R%C3%A4ddningstj%C3%A4nsten/Verksamhetsber%C3%A4ttelser/verksamhetsber%C3%A4ttelse09_web.pdf

Det var allt för denna gång.. Ps om det är svårt att se bilden om räddningstjänstens organisation så kan du klicka på ovanstående länk om verksamhetsberättelse så ligger den under fliken fakta hade bra//


Handlingsprogram

Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun


I tredje kapitlet i LSO står det:


3 § ”En kommun skall ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras”.

8 § ”En kommun skall ha ett handlingsprogram för räddningstjänst. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges vilken förmåga kommunen har och avser att skaffa sig för att göra sådana insatser. Som en del av förmågan skall anges vilka resurser kommunen har och avser att skaffa sig. Förmågan skall redovisas såväl med avseende på förhållandena i fred som under höjd beredskap”.

 

I detta inlägg kommer jag att beskriva lite kort olika delar i Västerviks kommuns kommunala handlingsprogram. Man har i kommunen valt att ha ett gemensamt handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst som heter handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun.

Man har delat upp detta program i olika delområden nämligen

·         Riskbild

·         Förebyggande verksamhet

·         Räddningstjänst

·         Beredskap för extraordinära händelser i fred och höjd beredskap

·         Säkerhet i västerviks Kommun

Jag kommer att beskriva lite kort några av dessa områden.


 

Riskbild


I kommunen har man som policy att inte utesluta osannolika riskbilder utan man skall arbeta för att registrera alla typer av risker och arbeta för att undanröja dessa eller se till att man har resurser till att hantera dem. Risker kan vara

·         Bränder i bostäder, industrier, vårdanläggning, lantbruk, fartyg, terräng

·         Olyckor som vägtrafikolyckor, båtolyckor, flygolyckor, oljeutsläpp längst kusten, personskador eller kemikalieutsläpp.

·         Samhällsstörningar som elavbrott, extrema väderomslag, dricksvattenförsörjning    



De övergripande målen är att man skall fortlöpande minska risker för människor, egendom, samhällsviktiga funktioner, miljö, företag och till exempel oersättlig egendom som kulturminnen. 

För att kunna nå detta mål arbetar man med

·         Risk och sårbarhets analyser som ligger till grund för vart man vill lägga fokus.

·          Sedan skall åtgärderna som sker utföras med tanke på olyckans tre skeden, före, under och efter.

·         Man vill stärka enskilda individers kompetens i att kunna hantera riskfyllda situationer

·         De övergripande målen skall även nås med hjälp av samverkan mellan kommunens förvaltningar, kommunala bolag, enskilda, näringsliv, organisationer och andra kommuner.

  


Förebyggande verksamhet


Räddningstjänsten är den förvaltningen som i Västerviks kommun ansvarar för och leder det förebyggande arbetet på många sätt. Med hjälp av tillsyner, information till allmänheten, rådgivning samt utbildning. Dock skall alla förvaltningar och andra kommunala bolag ansvara för att ha systematisk säkerhets arbete för att förebygga olyckor.


Säkerhetsmål

·         Antalet bränder samt insatts totalt skall minska jämfört med genomsnittet mellan åren 1999-2006 per tusen invånare som var 12.

·          Inga människor skall omkomma till följd av bränder

·         I 90 procent av alla bostäder skall det finnas en fungerande brandvarnare innan 2010-12-31, Jag försökte  lista ut om man nått detta mål men hittar ingen statisktik i ämnet men återkommer med ett svar.

·         Systematiskt brandskyddsarbete skall utföras i kommunen enligt räddningsverkets allmänna råd.

·         Miljöskador i samband med olyckor skall minska och så vidare.



Räddningstjänsten


Som nändes tidigare så måste räddningstjänsten ha en bred kompetens och kunna hantera en stor mängd olika olycksscenarion med allt ifrån fartygsbränder till trafikolyckor eftersom kommunen ligger längst med kusten.


Säkerhetsmål/Prestation

Man skall på ett effektivt sätt arbeta för att minska konsekvenserna en olycka för med sig och den som drabbas av någon form av olycka skall få hjälp snabbt och effektivt.



·         Personal och kompetensplan skall finnas

·         Insatsplaner för stora komplicerade insatser skall finnas

·         Räddningstjänsten skall kontinuerligt utföra övningar enligt en uppgjord plan för att bli bättre på sitt arbete

·         Restvärdesräddning skall utföras efter insatts för att bevara miljön i kommunen.




Säkerhet i Västerviks kommun



Sista punkten i handlingsprogrammet beskriver bland annat att man skall i kommunen sträva efter att Västerviks kommun skall bli den säkraste platsen att bo och arbeta på. Detta skall uppnås genom ett kontinuerligt systematiskt säkerhetsarbete som skall leda till en långsiktlig varaktig förbättring. Genom analys och uppföljning kan man hela tiden förbättra alla olika verksamheter i kommunen och göra så att alla känner sig trygga.  

Jag tycker att handlingsprogrammet i stort är mycket bra utformat och lever upp till det som står i lagen om skydd mot olyckor om vad ett handlingsprogram skall innehålla. Jag kunde dock inte se om det var några specifika olyckstyper som man valt att lägga fokus på förutom bränder många olika typer av olyckor beskrivs och man vill bli bättre på alla plan verkar det som.    

 

Handlingsprogrammet tar självkar upp mycket mera information om hur säkerhetsarbete i Västerviks kommun skall bedrivas. När det gäller räddningstjänstens roll så kommer detta att beskrivas mycket mera grundligt i ett eget inlägg som kommer lite senare det var allt för denna gång…

 

Källor:

Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun. Beslut i kommunfullmäktige 2008-09-25

http://www.vastervik.se/upload/Räddningstjänsten/Handlingsprogram%20Skydd%20och%20säkerhet_2008_webb.pdf                    

 

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Regeringskansliets rättsdatabaser


Organisation

Organisation



Detta med organisation och politik är något som jag personligen inte har satt mig in i någonting innan jag startade denna blogg. Det känns konstigt nu när man börjar läsa om hur kommunen styrs att man inte har brytt sig mera om hur min kommun styrs och vilka beslut som fattas. Det sitter ett antal av folket valda människor och bestämmer över hur samhället skall vara uppbyggt och fungera utan att jag bryr mig. För att se om Västerviks politiska organisation lever upp till de krav som ställs på hur den skall vara utformad granskade jag vad som står i kommunallagen om hur en kommunal organisation skall vara utformad. I kommunallagen kapitel 3 § 1 står det om kommunfullmäktige så vi börjar där.



Kommunfullmäktige

Detta är de som beslutar om det mesta i min kommun de består av 57 stycken ledamöter som väljs var fjärde år av allmänheten. Det som de gör då är att skapa riktlinjer, ramar och mål för olika delar av den kommunala verksamheten. Men för att få ett så effektivt resultat som möjligt så måste man delegera uppgifter och detta gör man genom att utforma olika nämnder som ansvarar för olika delar av kommunen. Ett exempel på en sådan nämnd kan vara barn och utbildningsnämnden men bara för att man från kommunfullmäktige överlåter ansvar till nämnder att ansvara för en del av samhället så sker det en kontinuerlig återkoppling till kommunfullmäktige genom att nämnderna lämnar in årsrapporter som granskas och återkoppling sker därefter till nämnderna om man är nöjd med deras arbete.


Demokratibearbetning

Man beslutade år 2002 att man i kommunfullmäktige skall ha en grupp av människor som arbetar med att kort och gott skapa en högre grad av demokrati bland invånarna i kommunen. Vad jag kan se så finns det inget krav på att detta skall finnas i kommunallagen men det är en bra åtgärd tycker jag. Det visar att politikerna bryr sig om vad folket vill och strävar efter att jobba efter deras röster.  

Kommunstyrelse

Detta är 15 stycken ledamöter som har som uppgift att leda och styra kommunala verksamheter och förbereder eventuella förslag som sedan tas upp med samtliga ledamöter i kommunfullmäktige. Detta skall tillsättas i alla kommuner enligt kap 3 § 2 i kommunallagen och finns i Västerviks kommun.

De nämnder som du kan se i nedanstående organisationsskiss har olika förvaltningar under sig det är alltså upp till nämnden att se till att de förvaltningar som står under deras ansvar lever upp till de mål och riktlinjer som tagits fram av fullmäktige enligt kap 6 §7 i kommunallagen.

Jag försökte nu ta reda på vem som ansvarar för räddningstjänstens arbete men detta stod inte registrerat på västerviks kommuns hemsida så det blev att ringa ett snabbt samtal till växeln på räddningstjänsten och fråga helt enkelt. De beskriver att den ansvariga nämnden för räddningstjänsten i Västerviks kommun var kommunstyrelsen det är alltså dem som ser till att räddningstjänsten utför sitt arbete på rätt sätt. Jag kommer självklart att förklara detta samarbete närmare men detta inlägg syftar inte till att beskriva grundligt hur den politiska organisationen ser ut utan jag vill endast ge en övergripande bild hur det ser ut vilket jag nu har gjort.

Nästa inlägg kommer att handla om det kommunala handlingsprogrammet som Västerviks kommun har utformat och sedan kommer ett inlägg om räddningstjänstens roll i säkerhetsarbetet och där kommer samarbetet med kommunstyrelsen att diskuteras kanske genom en intervju med räddningstjänsten.







Källor

Kommunallag (1991:900)

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19910900.htm

Politisk organisation

http://www.vastervik.se


Fakta om Västerviks Kommun

Västerviks kommun är beläget i norra Kalmar län uppe i det nordligaste hörnet av småland. De största tätorterna är Västervik, Gamleby, Ankarsrum, Överum, Gunnebo och Loftahammar. Kommunen är till ytan södra Sveriges största men detta syns inte på invånarantalet som ligger på drygt 36 000 invånare. Detta beror på att det är relativt mycket skog och inte särskilt stora städer i kommunen. Kommunen är känd för sin fina natur och staden västervik kallas för ostkustens pärla med en av Sveriges vackraste skärgårdar. Här ser ni en karta över kommunen: http://www.vastervik.se/templates/VVKommun_Page.aspx?id=1336


Nu är man bloggare då!

Hej.

Detta blir första gången någonsin som jag sitter och bloggar. Jag har aldrig riktigt fastnat för att läsa andra människors bloggar och trodde aldrig när jag startade att läsa till brandman att en del av utbildningen skulle gå ut på att man skulle sitta och blogga. Missförstå mig rätt nu jag tror säkert att denna typ av uppgift kan vara utvecklande för mig personligen bland annat eftersom flera får nu möjligheten att kommentera det som jag skriver.

Min blogg kommer att handla om Västerviks Kommuns säkerhetsarbete eftersom detta är min hemkommun. Jag har bott i Västervik hela mitt liv och jag planerar att bo kvar här hela livet beroende på om jag nu kan få jobb som brandman på Västerviks brandstation efter avslutad utbildning. Det känns relativt inspirerande att studera hur säkerhetsarbetet går till där jag bor, har man ett bra säkerhetsarbete jämfört med andra delar i Sverige som övriga i klassen kommer att beskriva. Jag kommer förmodligen att börja med att beskriva översiktlig fakta om kommunen Västervik för att sedan gå in på säkerhetsbiten. Det som bloggen kommer att ta upp är organisation, handlingsprogram, räddningstjänstens roll samt Tvärsektoriellt arbete i Västerviks kommun. Det var allt för denna gång hare gött / Gustav


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0